Ismerkedjünk az anyagokkal 1. rész – Pamut

textilanyagok

Bevezető a pamut anyagok világába

Amikor az ember nem boltban vásárol, hanem az internetről rendel, akkor könnyen kedvét szegheti, ha nem érti a termékleírást. Persze nem azért, mert értetlen, hanem mert olyan szavakat használnak, amikkel még sosem találkozott.

Leggyakrabban a színeknél és az anyagoknál fordul elő ez a helyzet. Amikor először olvastam a “Minky” nevű anyagról, először azt hittem félreírták és “Mickey” mintásnak (lásd Mickey egér) akarták írni. Aztán később világossá vált számomra, hogy helyesen van leírva a szó, csak én nem találkoztam még vele és ezzel biztosan nem vagyok egyedül.

Ezért úgy gondoltam, hogy segítségül nézzük meg milyen anyagokkal is dolgozik a Textilbirodalom, hogy teljesebb képet kapjunk a termékek minőségéről és könnyebben elboldoguljunk az anyagok útvesztőjében anélkül, hogy órákat kellene azzal töltenünk, hogy felkeresünk egy méteráru üzletet és végigtapogatjuk az anyagokat.

Pamutvászon

A textilipar egyik legrégebbi és legfontosabb alapanyaga. 100% pamut tartalmú, mintáját tekintve vászonkötésű, viszonylag merev textil, mosás során puhul a tapintása. Bőrbarát, antiallergén, könnyen lélegző, természetes anyag. Jó nedvszívó képességű (száraz súlyának akár 25%-át is képes megkötni). Gyűrődésre hajlamos, ezért vasalása szükséges, nem bolyhosodik. Könnyen kezelhető, nagyobb igénybevétel mellett és többszöri mosás után is megtartja élénk színét, azonban vízmegkötő képessége miatt nehezebben szárad. Az anyag szerkezete fehérítés hatására sem roncsolódik, terhelés hatására 6-10 %-ot nyúlik, első mosásnál 5-10 %-ot zsugorodhat.

Prémium babafészek - Őzikék - textilbirodalom.hu

Prémium pamut

Természetes pamut összetételű, szatén szövéssel készült anyag (95% pamut, 5% szatén), nem sokkal vastagabb, mint a klasszikus pamutvászon. Picit sűrűbb a szövése, enyhe selyem fényű, de nem fényes anyag, emiatt a sima felület egy finom, hűs érzést biztosít. Nehezen gyűrődik, de ha kell, könnyen vasalható. Prémium pamut anyagból készítjük például a babafészkeinket.

Jersey (ejtsd: dzsörzé)

A Jersey elnevezést eredetileg egy gyapjúból kézzel kötött kelme neve volt, a napjainkban már minden mindenféle gyapjúból, pamutból, selyemből vagy mesterséges szálas anyagból készült vetülékrendszerű kötött anyagra is használják. A Jersey anyagot ma már nem kézzel készítik, hanem nagy pontosságú gépekkel állítják elő. A cérnát ezek a precíz gépek hurkokat képezve összefonják, ennek eredményeként egy rendkívül rugalmas, méhsejt szerű szövetet kapunk. Többféle típusa létezik (pamutdzsörzé, viszkóz dzsörzé, poliészter- és poliamid dzsörzé), a Textilbirodalom termékei pamutdzsörzéből készülnek. Mivel a Jersey anyag elasztán szálakat is tartalmaz, ezért tilos magas hőfokon vasalni. A túl forró vasaló könnyen nyomot hagy az anyagon.Az elasztán szálaknak köszönhetően nagyon rugalmas (sztreccs) és kellemes tapintású, kényes anyag, kézi mosása javasolt.

Velour (ejtsd: velúr)

Ez egy szálas, bolyhos felületű anyag. Bolyhok meglehetősen hosszúak és vastagok, amik bársonyos érzetet adnak. Készülhet természetes- (pamut, gyapjú) és mesterséges anyagokból is (likra, poliészter…), és eltérő gyártási technikával is, ez felhasználásától függ. Több fajtája is létezik (anyagösszetétel és felhasználás szerint lehet pamut, gyapjú, drap, bútorvelúr, Jacquard vagy autóipari velúr), mintáját tekintve lehet sima (lapos a felülete, a szálak az alaphoz képest merőlegesen állnak), formázott (egyenetlen a felülete, emiatt gyűrött hatást kelt), dombornyomott (az anyag egyes részein a bolyhok a többitől eltérően vannak egymásra rakva, így adja ki a mintát), egyszerű színű (csillogó a felülete, leggyakrabban ruhákhoz használják) és nyomtatott (a teljes felületet beborító mintáról kapta a nevét, ettől drágábbnak tűnik az anyag).

Nagyon tartós anyag, csak lassan indul be a kopási folyamat, nem nyúlik és nem zsugorodik még hosszan tartó használat után sem, ezért alkalmas rácsvédőnek is. Mivel viszonylag kényes anyagról van szó, ezért kézi tisztítása ajánlott (puha szivaccsal vagy speciális kefével, kézmeleg vízben mosható), ha mégis elengedhetetlen a mosógépi tisztítás, akkor csak kímélő/kényes módon, maximum 30 fokon ajánlott. Fehérítő használata nem javallott, ez ugyanis roncsolhatja az anyag szerkezetét, mosószerek tekintetében is érdemes a kímélő kivitelűeket alkalmazni. Szerkezete miatt az anyag nem tud ráncosodni, így nem igényel vasalást sem. A Textilbirodalom pamut velúr anyaggal is dolgozik!