Ismerkedjünk az anyagokkal 2. rész

textil anyagok

Bébi plüss(baby plush)

Kevertszálas wellsoft anyag, 80% pamut és 20% poliésztert tartalmaz. Gyakran keverik a babysoft-tal, ám abban nincsenek természetes eredetű szálak, 100% poliészterből készül. Anyagát tekintve a hurkolt kelmék közé sorolják. Ez konyhanyelvre lefordítva annyit jelent, hogy úgy néz ki, mintha kézzel kötötték volna, mégis gépek készítik. A hurkolásos technika miatt lazább szerkezetű lesz (területsűrűsége 250g/ nm), így sokkal rugalmasabb, mint egy sima szövött anyag. Rendkívül jól szellőzik, felszíne egyenletes és bolyhos, selymesen puha tapintású.

Rendkívül könnyű, szinte súlytalan anyag, huzamosabb használat után sem nyúlik. Mosás a szálak nem csomósodnak össze és a centrifugálást is jól bírja. Tisztítani csak alacsony hőfokon szabad (max. 40 fok), vasalni nem szükséges, mivel anyagszerkezetéből eredően nem gyűrődik. Ha mégis vasalni szeretnénk, akkor azt gőzzel tegyük, alacsony hőfokon és “fonák oldalról”. Tulajdonságai közé tartozik, hogy bolyhos felszíne bármely oldalról nézzük, mindig más árnyalatot mutat. Felülete miatt csúszós az anyag, emiatt nehézkes a varrása.

Pamutszatén

Nevével ellentétben nem egy különálló anyagról van szó, a szatén elnevezés a szövési technikára utal. A 100% pamutból készült textilnél a szövés során a pamutszálakat jóval szorosabbra szövik, mint normál esetben. A szaténkötés vagy másnéven atlaszkötés jellegzetessége, hogy a kötéspontok egyenletesen oszlanak el a szövet felületén, ezzel “szín” és “fonák” oldalt létrehozva.

A szín oldalon a felső pamutszálak lazábbak maradnak ezzel egy fényes (de nem fénylő) felületet hoznak létre, míg a “fonák” oldalon az anyag matt marad. Minél több szálat használnak a szövés során, annál simább tapintású és jobb minőségű lesz a szövet. Ez luxus érzetű tapintást biztosít, ami miatt drágább is sima társánál. A pamut minden előnyös tulajdonságával rendelkezik, sokáig megtartja színét, jó légáteresztő képességű és kiválóan elvezeti a nedvességet.

Puha, bőrbarát, nem csúszós anyag. Mivel 100% pamutból van, ezért elektrosztatikusan nem töltődik fel, ráadásul hűsítő hatása van, ami miatt tökéletes választás ágyneműk készítéséhez.

Menta minky babatakaró - textilbirodalom.hu
Babatakaró rókák minky anyaggal - textilbirodalom.hu

Minky

Prémium minőségű, vegán, sűrű rövid szálakkal rendelkező, rugalmas, mikroszálas szövet. 100% poliészter szálakból készül, melyeket szövés közben különböző súlyú és szálmagasságú anyagokká kötnek, ez pedig tartós és hosszú élettartamot biztosít.

Nagyon puha, finom tapintású, főleg plüssös textúrájáról ismert. Könnyen kezelhető, hipoallergén, légáteresztő, jól tartja a meleget. Az anyagnak nagy a súlya, anyagában nyomott pontokkal rendelkezik, melyek mosás közben sem változtatják meg alakjukat. Nem ajánlott vasalni.

Velvet

A Velvet szó jelentése bársony, bársonyos. 100% poliészterből készült, puha, kellemes tapintású, rugalmas, bársonyra emlékeztető prémium anyag. Nagyon kényelmes, nem gyűrődik, nem deformálódik. Vízlepergető hatású, emiatt könnyen és gyorsan szárad. Magas kopásállóság jellemzi. A rávetődő fény hatására változtatja a színét, azonban ez nem az anyag hibája, hanem a szövet természetes jellemzője. Enyhe gőzöléssel és puhaszőrű kefe használatával megelőzhető az anyag bolyhosodása, azonban kerüljük az erőteljes dörzsölést, ugyanis ez maradandó kárt okoz az anyagban.

Magas páratartalmú helyeken nem javasolt a használata, mert penészedéshez, elszíneződéshez és minőségromláshoz vezet. Tartsa távol a vegyi anyagoktól, ha olyan szennyeződés kerül rá, ami szárazon nem tisztítható (pl porszívózással), akkor kétféleképpen orvosolható a probléma: Amennyiben kis területről van szó, keverjen össze egy kevés mosogatószert egy kis vízzel, majd habosítsa fel. Szivaccsal vagy puha kendővel vigye fel a habot (csak a habot) a tisztítandó felületre, majd törölje le.

Minél kevesebb víz kerüljön az anyagra és addig ismételje a folyamatot, amíg a folt teljesen el nem tűnik. Ha nagyobb felületről van szó, akkor tegye a huzatot a mosógépbe és válassza a “kényes” programot. Utóbbi esetnél mindenképp ügyeljünk arra, hogy a víz hőmérséklete hidegre legyen állítva, a centrifugálás pedig a legalacsonyabb fokozaton legyen. Csak hasonló színekkel és anyagokkal mossa! Fellógatva vagy szárítógépben alacsony hőfokon (“bolyhos” programon) szárítható.

Tilos vasalni, ugyanis a magas hőmérséklet tönkreteheti az anyag textúráját és helyrehozhatatlan károkat okoz. Túl magas hő hatására az anyag zsugorodhat, ha szükséges inkább használjon kézi gőzölőt vagy a vasaló gőz funkcióját.

Fontos a minőség!

A textiltermékeknél nagyon fontos a minőség, különösképpen a gyermek és baba termékek esetén, hiszen nekünk sem mindegy mit viselünk a bőrünkön! Az OEKO-TEX® STANDARD 100 szerinti, “bizalom a textíliában” mottóval ismertté vált tanúsítvány presztízs értékű. Megszerzéséhez a vizsgálatot világszerte egységesen végzik a független OEKO-TEX® intézetek és minden feldolgozási lépést vizsgálnak az alkalmazható textiltermékekre, a fonaltól a végtermékig.

Az OEKO-TEX® laboratóriumi vizsgálatok körülbelül 100 vizsgálati paramétert tartalmaznak és figyelembe veszik a textiliák rendeltetésszerű felhasználását is. Minél intenzívebb egy textiltermék bőrrel való érintkezése, annál szigorúbbak az egyes termékosztályok határértékei, a legszigorúbbak pedig természetesen a csecsemők és kisgyermekek számára készült cikkek esetén.

Ezt az elismerést nem csak megszerezni nehéz, de megtartani is. A független auditorok rendszeresen ellenőrzik, hogy az OEKO-TEX® tanúsítványt megszerzett termékek, vállalkozások folyamatosan teljesítik-e az előírt követelményeket.

Ha egy termék elnyeri a tanúsítványt, akkor biztos lehetsz benne, hogy az:

  • nem tartalmaz tiltott anyagokat (pl. egészségre ártalmas festékanyagok, formaldehidek,
    nikkel és más káros anyagok)
  • vizsgálva van az egészségre ártalmas vegyszerekre, még akkor is, ha azok nincsenek
    törvényileg szabályozva (tehát szigorúbb, mint az erről szóló törvények)
  • a vizsgált termék megfelel a REACH-irányelv* XVII. és XIV. mellékletének, valamint az
    ECHA-SVHC** jelöltlistájának követelményeinek is.

*A REACH a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és
korlátozásáról szóló rendelet. Az emberi egészség és a környezet védelmét szolgálja a
vegyi anyagok gyártásának és felhasználásának szabályozásával.

** Az ECHA az Európai Vegyianyag-Ügynökség angol mozaikszava, feladatuk a vegyi
anyagok biztonságos használatának segítése a vállalkozások számára. Az SVHC lista a
különös aggodalomra okot adó- és engedélyköteles anyagokat tartalmazza.
A Midibaby termékei 100% bőrbarát anyagból készülnek, melyek teljes mértékben
légáteresztőek és rendelkeznek a szükséges OEKO-TEX® tanusitvánnyal.