Interjú

BloginterjúRégen, amikor még nem volt ennyire modern a világ, mindenki azzal kereskedett, amit meg tudott termelni, vagy el tudott készíteni. Voltak, akik zöldséget és gyümölcsöt termesztettek, mások húst dolgoztak fel, megint mások pedig ruhákat és egyéb ruhaipari termékeket készítettek. Akkoriban ezek jelentették a “pénzt”, így mindenki abból élt, amihez a legjobban értett. A megtermelt vagy elkészített termékeket el tudta cserélni más, számára fontos termékkel. Ez egyes weboldalakon még ma is működik, rengeteg az úgynevezett csere-bere oldal. Manapság sajnos a pénz uralja a világot, így az emberek túlnyomó többsége már nem magának állítja elő a dolgokat, hanem beszáll a mókuskerékbe és a nehezen megkeresett pénzből megveszi a kész termékeket. Mi mást is tehetne, hiszen a mai felgyorsult világban, amikor a technika fejlődésével egyre jobban háttérbe szorulnak a kézzel készült és minőségi m termékek, már nem tudja tartani a lépést. Azon kevesek, akik mégis erre vállalkoznak, kemény munkával tudják csak fenntartani magukat, amit az újabb és újabb szabályozások is jócskán megnehezítenek. Míg a régi időkben az anyák fő feladata a háztartás vezetése és a gyermeknevelés volt (vidéken az állatok körüli teendők is ide értendők), addig ma már mindezen feladatok mellett neki is ki kell vennie a részét a pénzkeresetből. Nehezítő körülmény, hogy régen több generáció lakott egy fedél alatt és így mindig akadt aki segít, vagy “megkeveri a levest”, addig ma már szinte mindenki “egyedül” kénytelen boldogulni. Ennek főként az az oka, hogy az idősebb korosztály (tisztelet a kivételnek) már nem tudja tartani a lépést napjaink felgyorsult tempójával, és nehéz elfogadniuk, hogy az értékek, amiket ők régen képviseltek, annak ma már “nincs keletje”. Ezt senki ne vegye bántásnak, pusztán arról van szó, hogy ma már csak egy keskeny rétegnek érték mondjuk a kézi hímzés, a minőségi varrás vagy egyéb mesterség, amikből sajnos sok már kihalófélben van. Ilyen mesterség a favella készítés is (fából készült villa, amivel a szalmát/szénát rakták régen), aminek az utolsó képviselője egy idős úr, más nem készít már hagyományos módon favellát.

Édesanyák és a munka világa

A legtöbb édesanyát gyermekvállalás után már nem tudják foglalkoztatni egykori munkahelyükön, emiatt más megoldást kell keresniük. A legtöbben ilyenkor vállalkozásba fognak, legyen szó főállásról vagy kereset kiegészítésről, ennek legegyszerűbb módja, ha olyannal foglalkoznak, amiben van tapasztalatuk és szívesen csinálják, esetleg piaci rés is társul hozzá. Ma egy olyan édesanyával készítünk interjút, aki kézügyességét felhasználva, szívét-lelkét beleadva igyekszik egy piaci rést betölteni.

Beszélgetőpartnerem és interjúalanyom ma Bölcsik-Mihucz Ági, két gyermekes édesanya.

Szia Ági! Mikor jött a szikra, hogy mivel szeretnél foglalkozni?

Amikor várandós lettem a lányommal, akkor szembesültem vele, hogy mennyire nem anyuka- és bababaràtok a kicsiknek szánt termékek. Az egyik takaró óriási méret volt egy újszülöttnek; a másik nagyon durva anyagú. Ekkor kezdtem kutakodni a megfelelő anyagok után és ekkor jött az elképzelés hogy baba termékeket szeretnék készíteni.

Hol kezdted el értékesíteni a termékeidet?

13 évvel ezelőtt még nem voltak a mai modern webshopok, így Vaterán és különböző portálokon értékesítettem a termékeimet hivatalosan. Ezután készítettem el az első weboldalamat is textilbirodalom.hu névvel. Még nem webshop volt, így a vásárlók e-mailben tudták leadni a rendelésüket, és egyedi igényeiket.

Hogyan változott az évek alatt a kereslet?

Az első időkben a nagyon mintás, állatfigurás textilek voltak a keresettek. Ahogy telt az idő, egyre több igény merült fel, így egyre többféle termékkel bővült a kínálatom. Eleinte csak szoptatós párnák voltak készleten, majd jöttek a 3 részes babaágynemű szettek. Mindig a vevői igények alapján készültek el az újdonságok. Akkoriban sokan kerestek baldachint és zsebes tárolót, igy ezek a termékeim is kialakultak.

Melyik a legkedveltebb kiegészítő?

A baldachin és a zsebes tároló mostanság már nem divatos, így ezek lekerültek a kínálatból, azonban előtérbe kerültek a vastagabb, biztonságosabb rácsvédők. Ekkor alakítottam ki egyéni elképzelés szerint a steppelt rácsvédőket, mely apró kockából készül, ennek azóta is töretlen a sikere. 2019 év végén kezdtem el a fonatokat készíteni, ekkor érett meg a piac ezekre a modern rácsvédőkre. Azóta nagyon sok típusú anyagból és színből készítek különböző méretű fonott rácsvédőket, jelenleg 3 féle méretben, de ez is kérhető egyedi igények szerint.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján szerinted melyik lesz a következő sikertermék?

Egyértelműen a babafészek lesz a következő sikertermék. Kisgyermekes anyukáknak a legjobb és legújabb találmány, hiszen ennél tökéletesebb helyen nem is aludhat egy kisbaba. Kellően puha, alakjával pedig az anyaméh biztonságot adó alakját utánozza, ezért imádnak hozzábújni a babák. Az én fiam 10 hónapos koráig használta a babafészket.

Egyszerre vagy vállalkozó és édesanya. Hogyan tudsz egyensúlyt teremteni a munka és a család között?

Szerencsére a világ legjobb férjével áldott meg a sors, nagyon sok mindent levesz a vállamról, miután hazaér a munkából. Így onnantól már nyugodtabban tudok a vállalkozással foglalkozni, szabad kezet kapok az alkotásban. Kisfiam első perctől kezdve jó alvó, napi 1,5-2 órákat is alszik, így amikor ő alszik, én fejlesztem a weblapot és tökéletesítem a termékeket és dolgozom a labdamedence.hu webshopon is.

Ha most találkoznál a 13 évvel ezelőtti önmagaddal, mit tanácsolnál neki?

13 évvel ezelőtti önmagammal ha találkoznék? Hm.. talán semmit sem változtatnék. Azt tanácsolnám magamnak, hogy haladjon minden ugyan úgy, ahogy elterveztem. Igenis vágjak bele az új, akkor még nem túl népszerű, nem ismert termékek készítésébe (fonott rácsvédő) és kísérletezzek ugyan így az anyagtípusokkal!

Mindenkit elfog néha egy érzés, hogy nem halad semerre sem, csak egy helybentoporog.

Mi inspirál téged a munkád során? Mi az, amiből ihletetet merítesz, amikor úgy érzed összenyom a világ súlya?

Munkám során főként az új anyagok keresése, kutatása inspirál. Szeretem látni, hogy egy-egy új típusú anyagból hogy mutat egy adott termék. Jelenleg a fonott rácsvédők esnek át egy újdonságon: elbúcsúzunk a sztreccs puplin anyagoktól, és előhozzuk a babyplüss anyagú rácsvédőket. Különlegesség lesz, mert készülnek már a halszálka fonású rácsvédőink is.

Köszönjük, hogy megosztottad velünk a tapasztalataidat! Reméljük a beszélgetésünkből sokan tudnak erőt meríteni a kezdetekhez vagy épp folytatáshoz. Sok sikert kívánunk a jövőre nézve!

 

Köszönjük az interjút a Targa Ürge profi csapatának!