Babaágynemű szett

Babaágyneműkről bővebben

Egy újszülött érkezése mindig nagy öröm, ezért természetes, hogy a szülők mindent megtesznek kisbabájuk kényelméért. Ebben segítenek Neked a Textilbirodalom 3 részes babaágynemű szett termékei.

Az alvás kulcsfontosságú szerepet játszik a gyermekek életében és az agy fejlődésének számos területéhez is szorosan kapcsolódik. Ez későbbiekben nagyban befolyásolhatja a viselkedést, a mentális egészséget, valamint hozzájárul az immunrendszer egészséges működéséhez is. 

Mivel az újszülöttek életük első 3 hónapját főleg a kiságyban töltik, fontos a megfelelő babaágynemű szett kiválasztása. Itt több szempontot is figyelembe kell venni, hiszen a kisbabák bőre az anyaméh oltalmazó öleléséhez szokott, hőszabályozásuk még nem alakult ki, így rendkívül érzékeny.
Segítségül összeszedtük mindazokat a tulajdonságokat, amelyek nélkülözhetetlenek a kiegyensúlyozott és nyugodt alváshoz.

A párnával kapcsolatban elég eltérő véleményeket olvashatunk, abban azonban minden szakvélemény megegyezik, hogy az újszülött feje alá érdemes egy lapos anyagot, akár egy textil pelenkát tenni, legfeljebb 1-2 cm vastagon. Ez háton alváskor megfelelő mértékben támasztja alá a baba fejét, hason alvásnál pedig védi az ágyat az esetleges visszabukástól. A párna ilyenkor könnyen cserélhető, nem kell az egész ágyneműt lehúzni. A Textilbirodalom baba párnái 100% pamutból készülnek, körben erősített varrással, steppelt béléssel, ami a bőr kellő szellőzését biztosítja, ez a nyári melegben különösen fontos.

Egy jó takaróra mindig szükség van, hiszen nem csak a téli hidegben, de a nyári hőségben is hasznát vehetjük. Alvás közben a testhőmérséklet lecsökken, amit a külső hőmérséklet is befolyásol. Mivel az újszülöttek hőszabályozása még nem alakult ki, a mi feladatunk, hogy biztosítsuk számára a megfelelő környezetet a pihenéshez. Egy jó takaró könnyű, puha, tartja a meleget mégis jól szellőzik. A Textilbirodalom babatakaróit úgy készítettük el, hogy minden időszakban segítse a baba pihenését.  Bélése steppelt, ezzel segítve a megfelelő szellőzést, kívül puha pamut anyag a kényelemért. Vlies töltete könnyű, mégis megfelelően tartja a meleget, alvás közben lágyan körbeöleli kisbabánkat.

Ez is egy olyan termék, amiről megoszlanak az ajánlások, a legjobban azonban Dr. Pikler Emmi kapta el a lényegét, szerinte ugyanis „a rácsvédő nem a rácsot védi, hanem a gyermeket védi a rácstól”.

A kisbabák már újszülött koruktól „vándorolnak” az ágyban, azonban ha akadályba ütköznek, még nem képesek korrigálni. A rácsvédők egyik legfontosabb szerepe a baba fejét megvédeni az esetleges ütközéstől és végtagjaikat megóvni a rácsok közé való beakadástól.

A megfelelően megválasztott rácsvédő nem csak az ütközéstől véd, de a hideget is mérsékli. Ennek akkor van igazán fontos szerepe, ha a kiságy a fal mellett helyezkedik el, amiből esetleg hűvösebb érzet sugárzódik.

Méretét tekintve az első időkben a legoptimálisabb, ha a rácsvédő teljesen körbeöleli a kiságyat, ekkor a hagyományos- vagy a tépőzáras kialakítás ajánlott.

Későbbiekben elegendő, ha csak a fej résznél használjuk, ekkor már bátran választhatunk fonott- vagy akár a Textilbirodalom egyedi Steppelt rácsvédői közül is. A Textilbirodalom rácsvédőit akár egyedi szín összeállításban is kérheted, így ajándéknak is kiválóan alkalmasak, hiszen teljes mértékben az otthon színeihez igazthatóak.

PAMUT
Bőrbarát, antiallergén, könnyen lélegző, természetes anyag. Jó nedvszívó képességű, vasalást jól bírja, nem hajlamos a bolyhosodásra. Nagyobb igénybevétel mellett és többszöri mosás után is megtartja élénk színét.

PRÉMIUM PAMUT
100% pamut összetételű, szatén szövéssel készült anyag, nem sokkal vastagabb, mint a már jól megszokott klasszikus pamutvászon. Picit sűrűbb a szövése, enyhe selyem fényű, de nem fényes anyag, emiatt a sima felület egy finom, hűs érzést biztosít. Nehezen gyűrődik és ha kell, könnyen vasalható.

PRÉMIUM SZATÉN
Prémium minőségű, extra finom szálakból szőtt, puha tapintású anyag. Nem nyújtható, antisztatikus, légáteresztő, egyenletes felületű, 100% pamut textília, amely kevésbé gyűrődik.

MINKY
Prémium minőségű, sűrű rövid szálakkal rendelkező, rugalmas anyag. Nagyon puha, finom tapintású, jól tartja a meleget. Az anyagnak nagy a súlya, anyagában nyomott pontokkal rendelkezik, melyek mosás közben sem változtatják meg alakjukat. Nem ajánlott vasalni.

VELVET
Puha, kellemes tapintású, rugalmas, bársonyra emlékeztető anyag. Nagyon kényelmes, nem gyűrődik, nem deformálódik. Nem ajánlott vasalni.

Babaágyon innen és túl

A takaró nem csak a kiságyban, de a babakocsiban és az autóban is remek szolgálatot tehet, így mindenképp érdemes hozzáadni a kelengyelistához.  Ha együtt elszundítotok a kanapén vagy kisbabád elalszik rajtad a szoptatós fotelben és nem tudod letenni, ezek a bőrbarát és minősített anyagú textíliákból készült takarók tökéletesek a komfortérzet megtartásához. A szennyeződések miatt a bent használt takarót nem ajánlott kivinni, így az alap felszereléshez minimum 3 takaró szükséges: 1 db bentre, 1 db utazáshoz és legalább 1 db tartalék a mosás idejére.

Fontos a minőség!

A textiltermékeknél nagyon fontos a minőség, különösképpen a gyermek és baba termékek esetén, hiszen nekik sem mindegy mit viselünk a bőrünkön! Az OEKO-TEX® STANDARD 100 szerinti, „bizalom a textíliában” mottóval ismertté vált tanúsítvány presztízs értékű. 

Megszerzéséhez a vizsgálatot világszerte egységesen végzik a független OEKO-TEX® intézetek és minden feldolgozási lépést vizsgálnak az alkalmazható textiltermékekre, a fonaltól a végtermékig. Az OEKO-TEX® laboratóriumi vizsgálatok körülbelül 100 vizsgálati paramétert tartalmaznak és figyelembe veszik a textíliák rendeltetésszerű felhasználását is. Minél intenzívebb egy textiltermék bőrrel való érintkezése, annál szigorúbbak az egyes termékosztályok határértékei, a legszigorúbbak pedig természetesen a csecsemők és kisgyermekek számára készült cikkek esetén. Ezt az elismerést nem csak megszerezni nehéz, de megtartani is. A független auditorok rendszeresen ellenőrzik, hogy az OEKO-TEX® tanúsítványt megszerzett termékek, vállalkozások folyamatosan teljesítik-e az előírt követelményeket.

Ha egy termék elnyeri a tanúsítványt, akkor biztos lehetsz benne, hogy az:

  • nem tartalmaz tiltott anyagokat (pl egészségre ártalmas festékanyagok, formaldehidek, nikkel és más káros anyagok)
  • vizsgálva van az egészségre ártalmas vegyszerekre, még akkor is, ha azok nincsenek törvényileg szabályozva (tehát szigorúbb, mint az erről szóló törvények)
  • a vizsgált termék megfelel a REACH-irányelv* XVII. és XIV. mellékletének, valamint az ECHA-SVHC** jelöltlistájának követelményeinek is.

*A REACH a vegyi anyagok regisztrálásáról, értékeléséről, engedélyezéséről és korlátozásáról szóló rendelet. Az emberi egészség és a környezet védelmét szolgálja a vegyi anyagok gyártásának és felhasználásának szabályozásával.

** Az ECHA az Európai Vegyianyag-Ügynökség angol mozaikszava, feladatuk a vegyi anyagok biztonságos használatának segítése a vállalkozások számára. Az SVHC lista a különös aggodalomra okot adó- és engedélyköteles anyagokat tartalmazza.

A Textilbirodalom babaágynemű szett termékei 100% bőrbarát anyagból készülnek, melyek teljes mértékben légáteresztőek és rendelkeznek a szükséges OEKO-TEX® tanúsítvánnyal.